2014. augusztus 29., péntek

Fecskés hangulat

Újra és újra látni kell. Valahogy így tudnám leírni azt a csodát, ami évről-évre megismétlődik a sumonyi halastavaknál. Nyár végén, ősz elején a délre húzó füst fecskék hatalmas csapatba verődve, az itt elterülő nádasban éjszakáznak. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/1810
Estefelé, napnyugta körül sorra érkeznek a tavak fölé a fecskecsapatok, és néhány perc leforgása alatt felhővé duzzad a megszámlálhatatlan madár. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/1811
Hirtelen a fecskék hangjától lesz hangos a környék. Majd talán valami parancsszóra, mint megannyi szárnyas kő, úgy zuhannak be egymás után a nádasba, az ember feje mellett húznak el a madarak. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/1812
http://volgyisandor.extra.hu/node/1813
http://volgyisandor.extra.hu/node/1814
Zsizseg, zsong a nádas a sok fecskétől. A háttér pedig a naplemente miatt vörösen izzik. Aztán történik még valami. Kabasólyom tűnik fel. Villámgyorsan húz a nádas fölött. A fecskékre pályázik. Nem csoda, a fél millió fecske terített asztal számára. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/1815
Nehéz ezt mind úgy képekbe önteni, hogy érezhető legyen a varázslat. E néhány részlet azért talán enged egy kis bepillantást.

2 megjegyzés:

 1. Még megboldogult madarászkoromban, kamaszként voltam párszor a sumonyi táborban, van vagy 25 éve is, de a fecskék esti behúzására én is emlékszem. Tényleg fantasztikus élmény volt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Robi!
   Szerencsére akkor van, ami nem változik. :)
   Nekem a szám is tátva maradt, pedig én sem először láttam...

   Törlés