2014. augusztus 23., szombat

Laza délután

A múltkori hajnali itatózás után kíváncsi voltam a délutáni mozgásra is. A szokásos előkészületek, és aztán csendes várakozás. Hosszú, csendes várakozás. Sokáig semmi nem történt, csak néhány lódarázs jött vízért, és a les tetején szaladgáltak a gyíkok. Végre mozgás és szárnysuhogás hallatszik. Cinegék jöttek. Szén- és kék cinegék, csupa fiatal példány. Lassan lecserélik fiatalkorú tollruhájukat. A fakó tollak közül itt-ott már látszanak az élénk, friss tollak is.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1785
A cinegékkel aztán megmozdul az erdő. Egyre több hang hallható, és egyre több mozgás látható. Hiába, tart még a nyári időszak, amikor napközben inkább pihennek, és csak késő délután indulnak meg a madarak. A nap következő szereplői a szajkók voltak. Ketten jöttek.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1786
Emlékszem, milyen sokat vártam az első szajkó fotóra, most meg mindennapos vendégek az itatónál. Örültem nekik, rövid videót is készítettem róluk.
 
Kis kergetőzés után azért csak fürdőzés lett a dologból.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1787 http://volgyisandor.extra.hu/node/1788
A szajkók távoztak. Helyettük meggyvágók érkeztek. Szintén ketten. Nagyon ritkán látom őket itt.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1789
Talán ez volt a harmadik eset az elmúlt évek alatt. Sajnos nem maradtak sokáig. Egy-egy képet engedtek, azt sem a legjobb helyen.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1790
A meggyvágókat újabb cinegék követték. Majd az erősen fogyatkozó fényekben egy vörösbegy is felbukkant. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/1791
Szintén egy átszíneződő fiatal egyed, már látszottak narancsos melltollai.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1792
Hát ennyi volt a délután. A fények elfogytak, nem volt miért tovább maradni. Azért pici izgalom jutott. Az itató körüli erdő szélső fáján feltűnt egy fekete harkály. Már azt hittem, hogy talán megtisztel, de csak átrepült a les fölött úgy három méter magasan. A szárnysuhogását azért hallottam. Na majd legközelebb! :)   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése