2014. augusztus 13., szerda

Semmi sem tart örökké

3:15, felpattannak a szemeim. Ébresztőóra sem kell. A tóparton már rutinszerűen húzom fel a csizmát. Irány a víz. Kíváncsian várom, mit tartogat még számomra a tómeder. Kis izgalom azért van bennem, éjszaka erős szél volt a betörő hidegfront miatt, nem tudom a sátor bírta-e a megpróbáltatásokat. Nincs gond, áll mint a cövek, de igazítani kell rajta, vagy két métert kúszott el a víz, nem lesz jó a látószögem. Volt egy kis dagonyázás, szinte hígfolyós az iszap, amin feküdnöm kellene. Valahogy azért csak megoldom, fél ötre már bent kuksolok. De nem tudok szundítani. Elég erős széllökések vannak, belülről tartom a sátrat, nehogy gond legyen. Szerencsére minden rendben, szép lassan világosodik. Már nézelődök, várom a madarakat, de nem jön semmi. Üres a placc, csak a víz fodrozódását figyelem a néha felerősödő szélben. A nap is felkelt már, sehol semmi. Majd egy óra múlva tűnik csak fel egy barázdabillegető. Vele múlatom az időt.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1755
Egy kis kócsag tűnik fel a nádas mellett, felém tart. Várok, míg közelebb ér.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1756
Jó irányba igyekszik, mindjárt beér az ellenfénybe. A távolság is megfelelő, szépen kitölti a képmezőt.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1757
A látvány elképesztő. Sötét háttér, szép, körberajzoló ellenfény, gyönyörű madár. Nem siet, szépen le tudom követni a lépéseit.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1758
http://volgyisandor.extra.hu/node/1759
http://volgyisandor.extra.hu/node/1760
Az átsétáló kócsag mögött mozgást látok. Ráfordulok az objektívvel. A tavon kikelt fiatal hattyúk úsznak be a látótérbe. A Nap pont mögöttük van. Fantasztikusan színezi a jelenetet. Lassan mozognak, táplálkoznak. Az egyik tollászkodik is, majd hirtelen kitárja a szárnyait, és verdes párat. Gyors sorozat, hmm, nem is rossz. :)
http://volgyisandor.extra.hu/node/1761
Rajta maradok a hattyúkon. A látvány magáért beszél. A napfény gyönyörű becsillanásait próbálom a képekbe szorítani, miközben a hattyúk lassan úszkálnak a legjobb helyen.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1762
http://volgyisandor.extra.hu/node/1763
Nagyon szép, amit látok. A fénygömbök némelyike szivárvány színben pompázik. A pihenő hattyúval együtt csodaszép a látvány.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1764
A hattyúk szép lassan tovább állnak. Elmúlik a varázslat.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1765
Újabb félóra szünet. Semmi nem jön. Majd valahol távol, az iszapcsíkon megjelenik egy billegetőcankó. Sokáig kell várni, mire közelebb ér. Sokat matat az iszapban.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1766
Ő is majd elmerül abban az iszapban, amin nekem fent kell maradnom. Lássuk be nem volt könnyű dolgom. :) A cankó nagyon hálás téma. Percekig a sátor előtt matat. sikerül néhányszor teljesen tiszta környezetben fényképezni.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1767
Többször is előhúz valamit az iszapból, elmélyülten táplálkozik
http://volgyisandor.extra.hu/node/1768
http://volgyisandor.extra.hu/node/1769
http://volgyisandor.extra.hu/node/1770
A cankó is távozik. A víz továbbra is üres. Sehol egy gólyatöcs, sehol egy füstös cankó. Csak egy szürke gém száll le elém. Figyel egy darabig, majd tollászkodni kezd.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1771
Van idő fekvő és álló kompozícióra is. Alaposan áttúrja a tollazatát.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1772 http://volgyisandor.extra.hu/node/1773
A tollászkodás után furcsán tátogat néhányat, mintha öklendezne.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1774
http://volgyisandor.extra.hu/node/1775
Majd legvégül ürít egyet.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1776
Na, így teljes a piperészkedés. :) A gém aztán elrepül, nekem is mennem kell. Nem tudom mi történhetett a gólyatöcsökkel, hogy eltűntek. Talán a hidegfront elvitte őket. Tulajdonképpen nem bánom. Így is várakozáson felüli volt az elmúlt egy hónap.

2 megjegyzés: