2014. május 25., vasárnap

Végre gyurgyalag

Régen keltem korán fotózás miatt. Nem is emlékeztem, hogy ez mekkora fájdalommal jár. :) De mivel a korán kelés erősíti a jellemet, ezért hát hajnalban elindultam újonnan felfedezett gyurgyalagos helyemhez. Abban bíztam, hogy a legutóbbi sikertelen délutáni próbálkozás után, most egy reggeli les talán eredményes lehet. Meglepően korán világosodik. 4:30-kor már a sátorban ültem, de már gyakorlatilag világos volt. A gyurgyalagok még azért szerencsére nem mozgolódtak. Mindenképp előttük akartam a helyszínre érkezni. Az első "prü-prü" hangok jócskán napfelkelte után vegyültek a reggeli madárzsivaj hangjai közé. Ekkor kezdtek mozgolódni a gyurgyalagok. Aztán röviddel utána már tőlük volt hangos a környék. Szeretem ezt a reményteli várakozást, hogy vajon a sátor fölött áthúzó madarak közül melyik lesz az első a kiszemelt ágon.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1521
De aztán hamar meg is érkezett az első madár. Gyors kattintások, és az idei első gyurgyalagfotók már a kártyán voltak. Szépen ringatózott a vadrózsabokor kinyúló, száraz ágán.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1519
Nagyon szeretem ezeket a szép madarakat. Igaz, hogy nem először fényképezem őket, de minden újabb alkalom egy újabb élmény is. A reggeli toalett is az ágon történt. Egy-két rövid kör után rendbe szedte tollait.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1520
Majd egy gyors tollrázás, és már ment is az újabb rovar után.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1524
Tulajdonképpen így telt a reggel. Egy kör vadászat, egy kis pihenő.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1523
Egy hosszabb ücsörgés alatt gondoltam készítek egy rövid videót. Ha már a technika lehetővé teszi, megpróbálkozom vele. Talán a beszámolóimat is színesebbé tudom tenni néhány rövid mozgóképpel. Szóval átkapcsolok videó módba, és elindítom a felvételt. A madár meg szinte azonnal elkezd furcsán viselkedni, mejd hirtelen köpetel egyet. Majd a méreg evett meg. Ez az egyik jelenet, amit régóta szeretnék lefotózni, de még nem sikerült rendesen. Hát most is lekéstem. De sebaj, legalább lefilmeztem. :) A gyurgyalagok a rovartáplálékuk kemény kitinvázát nem tudják megemészteni, ezért köpet formájában időről-időre felöklendezik. Laikusnak furcsának hathat, de ez nem is annyira ritka a madárvilágban. Szóval itt a videó, lejátszás előtt érdemes HD módba állítani. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése