2014. május 29., csütörtök

Köpetelő gyurgyalag

Egyre jobban izgatja a fantáziámat a gyurgyalagos sztori. A legutóbb lefilmezett köpetelés fotózásának lehetősége, és az új hely varázsa egyik este ismét kicsábított. Bár az első délutáni les eredménytelennek bizonyult, úgy voltam vele, hogy az nem lehet, hogy este nem tudok fotózni. A hely adottságai miatt a lemenő nap sugarai ellenfényes kompozíciós lehetőséget adnak, mindenképpen ki akartam próbálni, hogy a fényképeken ez hogyan mutat. Megérkezésem után alig telt el öt perc, és a gyurgyalag már a bokor ágán hintázott. Na, valahogy így képzeltem én is. :) Egymás után tette a köröket, hogy egy rovart elkapjon.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1536
Izgalmas a helyzet abból a szempontból is, hogy az általam kiszemelt bokor friss hajtásai sokat nőttek az előző fotózás óta eltelt pár nap alatt. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy ha a helyzet engedi, akkor megpróbálom a gyurgyalagokat a természetes környezetükben megörökíteni. A gyurgyalag fényképezésének általános módja, hogy a fészkelőhely közelében kihelyeznek egy ágat, amit szerencsés esetben a madarak elfoglalnak, lehetőséget adva a fotózásra. Ez általában be is válik, én is ezt a gyakorlatot követtem az elmúlt években. Ezzel próbálok idén szakítani. Azokon az ágakon, és azokon a bokrokon próbálom őket fényképezni, amit amúgy is használnak. Azt már most látom, hogy így sem lesz két egyforma fotózás. A vadrózsa hajtásai gyorsan nőnek, és remélhetőleg kellő változatosságot is adnak majd a különböző kompozíciókhoz. Szóval ezen mesterkedem. Ilyen megfontolással próbáltam most is a képbe komponálni az éppen előttem ülő madarat, amikor az furcsán kezdte púposítani a hátát, és erősen tátogni kezdett. Egyből beugrott a hétvégén lefilmezett jelenet, köpetelni fog! Nem is voltam rest, eleresztettem egy szép hosszú sorozatot. A gép pedig tette a dolgát, és a kártyára írta a hőn áhított jelenet egyes kockáit.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1533
http://volgyisandor.extra.hu/node/1534
http://volgyisandor.extra.hu/node/1534
Ennél több nem is kellett aznapra. A nap is elbújt a felhők mögé, a madarak is csak ücsörögtek az ágon.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1537
Bár kétségtelen, hogy ez a hidegebb színárnyalat is nagyon jól áll ezeknek a madaraknak, hazafelé vettem az irányt.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó képek lettek ismét, tetszik a természetes ág is. Ja, és szurkolok, hogy összejöjjön a nász lefotózása is. :)

    VálaszTörlés