2014. május 9., péntek

Új faj az itatón

Immár hatodik éve, hogy a madáritató rabul ejtett. Tulajdonképpen ennyi ideje nem száradt ki a medence. És mivel ennyi eső azért nem esik ezen a tájékon, sejthető, hogy mennyi vizet hordtam ki az elmúlt évek alatt. Hogy mi ösztönöz? És miért töltöm meg újra és újra a vizeskannákat? Az egyik ok a madarak közelsége utáni érthetetlen vonzalmam, és az az utánozhatatlan hangulat, amit már többször megfogalmaztam az itatós lessel kapcsolatban. És időről-időre egy-egy új faj feltűnése is lendületet ad. Most is így jártam. Sok faj megfordult már az itatón, és nagyon sok van, amit mindig látok, hallok a környéken, de még nem volt hozzájuk szerencsém. Ilyenek voltak a seregélyek is. Rendszeresen költenek az öreg cserfák odúiban, de valahogy eddig nem találkoztunk. A legutóbbi les alkalmával ezen sikerült változtatni. Minden jel nélkül egyszer csak leszállt az itató melletti bokorra, majd rövid körültekintés után már a víz mellett volt.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1488
Aki nem ismeri nem is tudja, hogy milyen szép madár a seregély. Nászruhás tollazata ezer színben játszik. Sokat nem tudtam benne gyönyörködni, mert csőrével egyből a vízbe csapott.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1487
Majd önfeledt fürdőzésbe kezdett. A vízcseppek ezerszám repültek szanaszét. A fény kicsit rá is segített a látványra, az árnyékos háttér még jobban kiemelte a fröccsenéseket.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1489
Pár percig csapkodta a madár a vizet, aztán el is repült. Biztos sok a dolga. Náluk ilyenkor a fiókanevelés időszaka van.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1490
A seregélyen kívül egy szép vadgerle is meglátogatott. Számítottam rá, sokáig búgott a les fölött, mielőtt leszállt volna.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1486
Gyönyörű megvilágításban volt. Szinte kínálta magát a tükörképes kompozíció. Amit persze sikeresen el is rontottam. :)
http://volgyisandor.extra.hu/node/1485
A les végére még egy szajkó is jutott. Ő sem volt rest, és fürdött egy nagyot.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1491

2 megjegyzés:

  1. Kedves Sándor!

    Nagyon tetszenek a képei, és és az írásai is :) Gyakran látogatom az oldal, és sok ötletet merítek belőle a saját tervek megvalósításához! Én is elkészítettem az első itatómat,bár csak egyszer tudtam kiülni eddig (ami egy szajkót eredményezett, bár kép nélkül), de remélem lesz élmény benne. Egy dolgot szeretnék kérdezni ezzel kapcsolatban: Milyen mély vizet érdemes használ, hogy minden madárnak megfelelő legyen? Lehet-e esetleg mélyülő kialakítás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csaba!
      Köszönöm szépen! örülök, ha az írásaimmal tudtam segíteni! Ha küldene egy emailt, szívesen válaszolok a feltett kérdésre. http://volgyisandor.extra.hu/contact

      Törlés