2014. április 3., csütörtök

Odútelep

Április elején már aktuális egy ellenőrzés a cinegés odútelepeken. Az időjárás alakulása miatt már előrehaladott állapotokra számítottam, és újra itt a nagy kérdés, vajon idén lesz-e búbos cinege költés valamelyik odúban? Na, majd meglátjuk. A régi odútelep 20 odúja közül 8-ban találtam már tojásokat. Némelyikben csak 4, de volt amelyikben 11 tojás lapult már. Azonban valamennyi még a kotlás előtti állapotban. A cinegék, amíg nem teljes a fészekaljuk, nem kezdik el a kotlást, hanem a fészekanyaggal betakargatják a tojásokat, amíg a teljes tojásszám meg nincs. Én is így, betakargatva találtam őket. Hogy mely fajhoz tartoznak, az még rejtély. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/1437
Két odúban megtaláltam a már megszokott mogyorós peléket is. Bár az odúk nem számukra készültek, azért örülök nekik, védett állatok. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/1438
Az újonnan létesített odútelep odúi még érintetlenek. Azonban a füleskuvikok számára kihelyezett odúk egyikében is cinege tojásokat találtam. Itt a gazda kilétére is fény derült. Széncinegék foglalták el a "D" típusú odút. Nem lesz szűkös a lakás nekik, az biztos. :)
http://volgyisandor.extra.hu/node/1439

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése