2015. május 12., kedd

Szép reggel

A péntek esti megfigyelés beindította a fantáziámat. A tocsogóvá vált tómederben feltűnő réti cankók és a virágzó víziboglárka kombinációja izgalmas képekkel kecsegtetett. Ezért vasárnap hajnali négykor már a kitaposott ösvényemen lépdeltem a les irányába. Egyre korábbi a napkelte, így a fotósnak is korainak kell lennie. A napkelte előtti órában nemigen mozdul semmi. Hangok, zajok alapján próbálom azonosítani a madarakat, és az egyre színesedő keleti égboltot figyelem, ahogy percről-percre változik.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2287
Elsőként a bíbicek aktivizálják magukat. Jajongó hangjuk jellemzővé válik egész reggel. Ám az előző alkalomhoz képest valami mást is észreveszek. A vízinövények közé leszálló öreg madár mellett apró mozgást látni. Az objektíven keresztül már az is kiderül, mi az. Bíbic fiókák futnak ki a növényzet takarásából anyjukhoz. Hát megvan a magyarázat a bíbicek féltő viselkedésére. :)
http://volgyisandor.extra.hu/node/2274
Sajnos a fiókák láthatóan nem akarnak kimozdulni a takarásból, az öreg madarak meg nem jönnek közel, így marad a nézelődés, és az az egy szem szárcsa, ami a közben már felkelt nap fényében sétált ki a virágmezőre táplálkozni.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2275
Ő sem marad sokáig, és fotózható távolságba egy jó darabig semmi nem jön. Pedig a körítés nagyon szép, gyönyörűen csillog az ellenfényben a víziboglárka mező. De megint, mint már oly sokszor, történt valami, ami megmentette a reggelt. A távoli sarokban már rég kiszúrtam a réti cankókat, de értelmetlen volt rájuk lőni akár egy kockát is, annyira messze voltak. Nem is gondoltam volna, de a fiókákat féltő bíbic sietett a segítségemre. Ugyanis a cankók, miközben táplálkoztak, a fiókákat rejtő növényzet közelébe kerültek. Bíbic mama ezt persze nem nézhette jó szemmel, és azonnal elkergette őket. A cankók pedig egy gyors repüléssel egyenesen a les előtt landoltak.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2276
Erre vártam, és ez a  képi világ fogalmazódott meg bennem két napja, az esti les alatt. A cankókat legtöbbször sekély vízben vagy iszapon fotózzuk, ilyen különleges környezetben nagyon ritkán. Egyszerűen gyönyörű volt.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2277
Többen voltak, így még válogatni is tudtam közöttük. Próbáltam minden helyzetet elkapni. Főleg az volt izgalmas, amikor a madarak beértek a teljes ellenfénybe, és a virágmező egy csapásra aranyló fénygömbök sokaságává változott.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2278

Nagyon markáns volt a becsillanások hatása a képeken, ezért a jó helyen szedegető cankókat sziluettszerűen próbáltam megjeleníteni, minél több teret hagyva körülöttük.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2282
http://volgyisandor.extra.hu/node/2283
Élveztem a helyzetet, mit ne mondjak. A madarak kitartottak előttem, és a látvány magáért beszélt.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2281
Pláne, mikor egy-egy cankó tollászkodásba kezdett.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2279
http://volgyisandor.extra.hu/node/2280
http://volgyisandor.extra.hu/node/2284
Közel fél óráig voltak előttem a madarak. Az utolsó cankó elröppenése előtt lőttem el az utolsó kockát, ami még ráfért a kártyára.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2285
Azt hiszem erre már lehet mondani, hogy szép reggel volt. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése