2015. május 16., szombat

Odútelep

Május első felére az odútelepen nevelkedő cinege fiókák lassan kirepülés előtt állnak. A  legutolsó ellenőrzéskor már madaraktól tömött odúkat találtam. A helykihasználás náluk azt hiszem maximális. :)
http://volgyisandor.extra.hu/node/2288
A cinegéken kívül más lakókat is találtam. Három odút is pelék foglaltak. Egyben mogyorós, kettőben pedig nagy pelék néztek vissza rám, amikor a tetőt elfordítottam.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2291
Egy odú pedig igazi meglepetést tartogatott. Amikor le szoktam emelni az odúkat, a súlyukból már lehet következtetni arra, hogy van-e bennük fészekalj. Ez elég nehéz volt, gondoltam is, hogy jól meg van tömve fiókákkal. Hát nem. Egy öt tojásos kihűlt fészekaljat láttam benne. Ám mikor vissza akartam zárni a fedelet, valami mozdult a sarokban, és egy farok tűnt el a fészek alatt. Aha, valami el akar bújni. A fészekcsészét kivéve derült ki, hogy egy erdei sikló volt a fészek alatt.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2289
Az erdei sikló gyakori fosztogatója az énekes madár fészkeknek, én azonban eddig ilyen helyzetben még nem találkoztam vele. A siklónak persze nem tetszett, hogy lelepleztem, egyből menekülőre fogta.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2290
A hasán lévő három dudor azt is elárulta, hogy pár tojást már elfogyasztott. Persze nem bántottam, de egy kis pózolásra azért rávettem, mielőtt útjára engedtem. :)
http://volgyisandor.extra.hu/node/2292

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése