2015. január 25., vasárnap

Megjött a hó

Hétvégére hóesést jósoltak. Biztató előjel egy jó télies fotózáshoz, amiből mostanság bizony nem túl sok jut. Amikor elindulok, nem is látszik még belőle semmi, eső veri az autó tetejét. De ahogy egyre feljebb járok a hegyoldalban, előbb havas eső, majd havazás lesz az esőből. Mire elérem a parkolóhelyet, már gyönyörű havas táj és szűnni nem akaró hóesés fogad. Gyors léptekkel megyek a friss hóban, szinte néma csendben. Kissé megkéstem, szeretnék minél gyorsabban a kunyhóban lenni. A helyszínre érve a látvány magáért beszél. Gyönyörű, friss hólepel fed mindent.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2059
Gyorsan bevackolok a kunyhóba, és kezdődhet a fotózás. Szeretem a havazást. Ilyenkor olyan csend ereszkedik a tájra, amit máskor nem tapasztalhatunk. A friss hó minden neszt elnyel. Az alacsonyra ereszkedő, nehéz felhők a hegycsúcsokat is elnyelik, és szakadatlanul havazik. A csendet csak az etetőre járó madarak surrogása töri meg, de ez olyan zaj, ami hozzátartozik az ilyenfajta csendhez. Magával ragadó a látvány. Ez az egyik oka annak, hogy sok év után még most is szívesen töltök órákat a lesben. A kunyhó panorámás ablaka csak elősegíti ezt, olyan HD tv ez, amit nem lehet sehol megvásárolni. :) A vastag felhők miatt nem volt sok fény, a gyors kismadarakkal nem is nagyon tudtam mit kezdeni. Néhány kísérlet után fel is adtam, inkább élveztem a látványt.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2060
El is telt a délelőtt, nagyobb madarat nem is láttam. Fél három volt már, mikor a les fölötti korrogás jelezte, hogy a hollók megérkeztek. Pár pillanat, és meg is láttam őket. Szokás szerint berepültek a terület fölé, és tettek pár kört. Vártam, hogy leszálljanak, de nem tették. A sűrű hóesésben eltűntek a szemem elől.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2071
Kár. Nem tudom kiismerni a hollókat. Azt csak ők tudják, mikor mit tesznek. De sokáig nem volt időm ezen gondolkodni, pár perc elteltével ölyv fordult be a látótérbe, és a beülőn landolt.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2061
Erre várok mióta! Zord időjárás, havazás, madár a beülőn. Ritka ez az együttállás. :) Ki is használtam.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2062
Mindenféle beállításban készülnek fotók. Tág kivágással, hogy minél több hópehely rákerüljön a képre, kicsit szűkebben, ahol a megélénkülő szél a madár körül keveri a havat,
http://volgyisandor.extra.hu/node/2063
és egészen közeli, a hóesésben ücsörgő madárról.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2064
Már nem jöttem hiába. De az ölyv valami oknál fogva, ahelyett, hogy leszállt volna a földre, inkább elrepült. Magamra maradtam a szakadó hóesésben. Néhány harkály kergetőzik csupán az ölyvek beülőjén, róluk készül még pár kép.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2065
Az órára nézek, háromnegyed négy. Lassan beesteledik, elkezdek csomagolni. Nem is bánom, átfáztam rendesen. De úgy látszik, még nem ért véget a nap. Az egy órával ezelőtti ölyv ismét megjelenik.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2067
Nem mehetek még, fotózni kell. A képek hangulata kicsit változik. A szürkés színvilág helyett a képeken nagyon szép, kékes árnyalatok jelennek meg. Az ölyv mellé érkezik még egy, és gyors evésbe kezdenek.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2068
Nem balhéznak, gyorsan, békésen táplálkoznak. Negyed ötkor az első madár jóllakik, felül pár percre a beülőre, majd elrepül.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2069
A másik madár még marad egy kicsit, de aztán ő is úgy dönt elég volt. Még egy kis csőrtisztítás a beülőn, aztán huss. Az utolsó képek fél öt körül készülnek
http://volgyisandor.extra.hu/node/2070
Gyakorlatilag beesteledett. A havazás továbbra is kitart, és mintha a nehéz, vastag felhők még lejjebb ereszkedtek volna. Ideje menni. Ahogy jövök le a hegyről, a hóesés visszavált előbb havas esőbe, majd mire leérek, esőbe. A városban nyoma sincs a télnek. Hát így volt, tán igaz sem volt. :)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon olvasmányos volt Sanyi, én is átéreztem a kalandot így! :) Grat a képekhez!

    VálaszTörlés
  2. Szia Sanyi!
    megnéztem én ezt több oldalról is, de ez akkor is jól sikerült!

    VálaszTörlés
  3. Ritka ajándék ez a minden szempontból igényes honlap. Amióta véletlenül idetaláltam, minden nap rákattintok. Élményt jelent nézni és olvasni. Csoda szépek a képek, a fotózási események leírása jól érzékelteti a környezetet, a hangulatot. Gratulálok hozzá és elismerésem!
    Ágota

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágota!
      Azt hiszem ez mindent elmond számomra, ha egy ismeretlen embert írásra késztetnek az itt látottak, olvasottak! :) Nagyon köszönöm a dicséretet, igazán jól esik!

      Törlés