2015. január 8., csütörtök

Telelő denevérek

A denevérek a telet téli álomba merülve vészelik át. Ezek a rovarevő emlősök ilyenkor nem találnak táplálékot, ezért a téli hónapokat arra alkalmas helyeken, álomba merülve töltik. Faodvakban, barlangokban, padlásokon, nagyvárosi épületek rejtett zugaiban bújnak meg. Azonban ha valami megzavarja őket, előfordul, hogy felébrednek, és emberkézre kerülnek. A jó szándékú segítőnek, ha nem tudja a denevért megfelelően elhelyezni, semmi más dolga nincs, mint egy dobozba rakni, nyugodt, hűvös helyre helyezni, és értesíteni a megfelelő embert. Ez történt a minap ezzel a fehérszélű törpedenevérrel is.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2028
Bevett gyakorlat már, hogy az így előkerült állatokat a közeli barlangba szállítjuk, ahol zavartalanul folytathatják téli pihenésüket. Most is így tettem. Remélhetőleg zökkenőmentes lesz számára a következő pár hónap!
http://volgyisandor.extra.hu/node/2029
De ha már itt jártam, nem szalaszthattam el az alkalmat, hogy a barlangban telelő népes patkósdenevér kolóniát meg ne nézzem. Sokszor egymás mellett szorosan csoportosulva alszanak,
http://volgyisandor.extra.hu/node/2030
de előfordul, hogy magányosan lógnak a barlang mennyezetéről.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2031
Ha valaki kedvet kapna a telelő denevérek megfigyeléséhez, az Abaligeti-barlangban (http://www.abaligetibarlang.hu/) testközelből megteheti. És a témában ajánlom mindenkinek a www.hunbat.hu weboldalt, számos hasznos információval.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2032

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése