2010. augusztus 3., kedd

Sólyomsztori / The story of the falcon

Tavasszal nagy hír kelt szárnyra baranyai madarász körökben. Vándorsólyom pár vert tanyát a Mecsekben. Régóta mutogatják magukat, de költésükre ez idáig még nem volt példa. Nagy öröm ez a természetvédőnek, mert nem is olyan rég még az országból eltűnt madarak között tartották számon. Vigyázták is a párt, ahogy kell. Hét lakat őrzi a revír pontos helyét. Elmúlt a tavasz, kicsit el is feledkeztünk róluk. Aztán jön a hír, fiatal vándorsólymok mutatkoznak a költőhelyen. Hej, sikeres volt a költés! Két fióka is röpült. A fiókákra pedig (legalábbis az egyikre) nagy feladat vár. Részese lesz az országos sólyomvédelmi programnak. A tervek szerint kis hátizsákot kap, amivel tudatja majd a szakértőkkel, hogy élete további részében milyen és mekkora utat fog megtenni, hol talál magának párt, és hogyan gyarapítja majd e nemes fajt, amikor eljön az ideje.
De ne menjünk ennyire előre. Előbb meg kell fogni a madarat. Ennek sólyoméknál egy módja van, csalival helyhez kell szoktatni, és ha már biztos a jelenléte, akkor speciális hálóval befogni. A csali ilyenkor szokásosan galamb. A vándorsólyom örömére, és hát valljuk be, a galamb kárára. Nekem sem kellett több, kiváló alkalom lehet a fotózásra. Az első beetetés sikeres volt! A másodiknál már én is ott voltam. Méghozzá négy méterre a galambtól, egy lessátor takarásában.
Innentől vált izgalmassá a dolog. Alig fél óra várakozás után a galamb nyugtalanná vált, és pár pillanat múlva már hallottam is a sólyom gyors szárnycsapásait. Többszöri próbálkozás után (látszik még tapasztalatlan a fiatal madár), sikeres volt a vadászat. A vándorsólyomra jellemző módszerrel a felreppenő galambot lerúgta, és már ott is állt rajta teljes életnagyságban a fiatal hím vándorsólyom. A négy méteres távolságból akár szabad szemmel is mindent láthattam, de az objektíven keresztül hihetetlen látvány volt.

Ilyet csak természetfilmben lát az ember. A madár nem sokat teketóriázott, egyből tépni kezdte a prédát.
Toll, bőr, hús mindegy volt, vadul kebelezte befelé. Az iram aztán lassan csökkenni kezdett, elfáradt a nagy munkában. Ilyenkor nézelődött, és erősen lihegett, ugyanis a hőmérséklet is erősen kúszott felfelé. Látszott, hogy nem tetszik neki a meleg.

Közel két óra falatozás után a sólyom megunta a dolgot. Jól is lakott, melege is volt, elvonult hát pihenni. Felült a közeli árnyékos sziklafalra, és onnan bámészkodott.

Egyszerűen szenzációs volt. Egy ritka madár életébe nyerhettem bepillantást. A vad csillogás a szemében, a nemes tartás, a hihetetlen precizitás, ahogyan ez a ragadozó működik. Lenyűgöző, félelmetes és csodálatos.

A történet vége aztán sikerrel zárult. A fiatal tojó megkapta a jeladót, hogy segítse a fajhoz kapcsolódó természetvédelmi munkát. Reméljük innen pedig egy új történet kezdődik, a mecseki vándorsólymok története.


Peregrine falcons hatched first in the Mecsek in this year. The young birds are involved in the species action program. One of the birds got a signaller. I get one opportunity before the capture to the photography. I may have seen close range entirely the nourishment of the hawk. Observing this noble bird was a very good experience.

4 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem én most egy kicsit ideges vagyok, vagy mi!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű állat! Én azért sajnálom a hátizsák miatt, kicsit nagynak tűnik ahoz, hogy ne zavarja.
    Egy buta kérdést megengedsz? Mi a gyakorlati haszna, ha megtudjátok merre repked? Szolgáltat valami valóban érdemi információt, ami miatt megéri stresszelni a befogással és a hátizsákkal?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Róbert!
    A madár miatt ne aggódj, nagyon jól meglesz a kis csomagocskával. A kis hátizsák lehetővé teszi, hogy az adott egyed mozgását lekövessék. Pontos vonulási útvonal, táplálkozó területek pontos helye, új revír megtalálása. Számos olyan hasznos információ, ami a fajvédelmi programot nagy mértékben segíti. A rendelkezésre álló adatok pontosítják a fajról alkotott képet, illetve segít abban, hogy hol, mikor, mit kell ahhoz tenni, hogy a vándorsólymok helyzete jobb legyen.
    Bővebb információt találsz ezen a címen: http://madarvilag.hu/vandor/

    VálaszTörlés