2010. március 28., vasárnap

Békamentés / Frog rescue

Az évnek ebben a szakában nagy esemény zajlik a békák világában. Téli nyugalmukból felébredve első tennivalójuk, hogy az ősi parancsnak engedelmeskedve megalapozzák a jövő nemzedékét. A leglátványosabb talán a barna varangyok vonulása, amikor az erdőből szinte egyszerre indul el a több ezer béka a közeli vízállások felé. A legjobb esetben ezt minden különösebb gond nélkül el is érik. A probléma akkor van, amikor a vonulási útvonalat közút keresztezi. Ilyenkor számtalan varangy esik áldozatul a száguldó autók kerekei alatt. Békaszerető emberek kitalálták, hogy hálók segítségével az út előtt megállítják a kétéltű sereget, és kézi erővel átsegítik őket a kritikus szakaszon. Mint ahogy az országban máshol, így Baranyában is több helyen mentik a békákat a lelkes önkéntesek.
A hétvégén felkerekedtünk, hogy pár béka erejéig mi is kivegyük a részünket ebből a munkából.
A vonulás nagyobbrészt éjszaka zajlik, de néhány sietős versenyzőt nappal is fülön lehet csípni. Találtunk is néhány "emeletes békát", amik nagy iramban merültek a vízbe, amint kijutottak a biztonságos vödörből.

The rescue of the frogs is important natural conservation work in spring. When they go towards the reproduction places, they cross dangerous highways. In this case, to help them with a safe crossing.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése