2016. szeptember 2., péntek

Forgáspont

Küzdök a csillagfotózással, bár nagyon tetszik a műfaj. Egyrészt az éjszaka a természetben nagyon izgalmas, főleg szarvasbőgés idején. Másrészt sötétben komponálni is egy sajátos kihívás. Az eddigi csillagíves fotózásoknál a legnagyobb problémát a Sarkcsillag megtalálása okozta. Nem vagyok nagy csillagász, és az ismereteim ezen a téren elég hiányosak. A csillagtérképen annyira egyértelmű a helyzete, de amikor felnéztem az égbolt ezernyi csillaga közé, hamar zavarba jöttem. A gyerekekkel közös éjjeli fotózás után pár nappal újra próbát tettem. Bíztam benne, hogy a Mecsek lankáján álló magányos fa megmutatja majd nekem azt a csillagot, amit annyira kerestem. Gyönyörű volt ismét az égbolt. Sehol egy felhő, zavartalan volt a látkép. Sokat piszmogtam a beállításokkal, mire úgy éreztem ezúttal végre meglesz a forgáspont. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/3375

7 megjegyzés:

  1. Szuper kep.
    A Google Sky Map ingyenes alkalmazas barmilyen okostelefonra es nagyon egyszeru vele megtalalni barmit az egbolton. Erdemes kiprobalni.
    Bocsi az ekezetek hianya miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a tippet Gábor!
      Kipróbálom majd, bár most már a Sarkcsillag megy fejből is. :)

      Törlés
    2. A sarkcsillag valóban nem olyan nehéz, de szinte mindent meg tud mutatni ez a kis alkalmazás, bolygókat, csillagokat, stb. Sajnos a tejutat nem tudja, de ha például a csak számítógépre elérhető Stellarium nevű program segítségével kinézel két csillagot a tejút középvonalán, akkor már azt is ki lehet következtetni a Google Sky Map segítségével. Tud mutatni időutazást is, így meg lehet nézni, hogy mikor ér a fotó szempontjából jó pozícióba a tejút. A Stellarium egyébként szintén ingyenes és magyar fejlesztés. Egyszerűen szenzációs program, nagyon hasznos éjszakai fotózás tervezéséhez. Nagy büszkeség, hogy magyar, főleg amikor amerikai fotósok ajánlják, mint az egyik leghasznosabb eszközt éjszakai fotózáshoz.

      Törlés
    3. A Stellarium sajna valamiért nem fut a gépen, már próbáltam.
      De láttam, Hawaii-n is szépen forognak a csillagok. :)

      Törlés
    4. Sajnálom, hogy nem fut a Stellarium. Nálam megy Windowson és Macen is.
      Kb. egy hónapja Texasba költöztem. Többek között éjszakai fotózás szempontjából is jobb lesz, Hawaiin, vagy legalábbis Oahu szigetén nagyon magas volt a fényszennyezés. Néhányszor próbálkoztam éjszakai fotózással, de nem volt az igazi. Texasban, bár lehet, hogy autózni kell 2-300 mérföldet, de olyan sötét helyekre lehet jutni, hogy talán oda sem merek menni egyedül. :)

      Törlés
  2. Szia Sanyi!
    Forgalmas éjjel volt! :-) Arról nem is beszélve, hogy örvénylenek a csillagok a "nullpont" körül. Őrült sebességgel száguldunk.

    VálaszTörlés