2016. május 19., csütörtök

Kárpótlás

Kicsit úgy éreztem, hogy legutóbb a tó elvett egy kicsit a hajnali lehetőségből. Revansot kellett vennem. Másnap este újra kifeküdtem. Annyit azonban módosítottam, hogy a tutajt kicsit átnavigáltam arra a helyre, ahol előző reggel a fiókáit vezetgető búbos vöcsköt láttam. Kis csíkos madarakat akartam látni a fényképező keresőjében. A nézőpontban nem tévedtem, legalábbis nem sokat, ahogy az később kiderült. Az érkezésem okozta zavar elcsitulása után búbos vöcsök bukkant fel a látótérben. Olyan vöcskösen megrázta magát, és a mozdulat miatt apró pici, csíkos madárkák potyogtak le a hátáról. :)
http://volgyisandor.extra.hu/node/3096
A kicsik úszkáltak egy rövidet a tollászkodó mama körül,
http://volgyisandor.extra.hu/node/3097
 majd amint az engedte, újra felmásztak a hátára.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3098
Így együtt forgolódtak a vízen egy darabig, majd hirtelen megjelent a papa is, és egy szép halat hozott a kicsiknek. Szép jelenet volt, csak egy kicsit távoli.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3099
A vöcsök család szépen folytatta a fiókák etetését, én meg vártam, hogy kicsit közelebb sodródjanak. Addig is egy a közeli növényzetbe beszálló nagy kócsag,
http://volgyisandor.extra.hu/node/3100
és a látótérben megjelenő cigányrécék kötötték le a figyelmem.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3101
Nagyon szépen mutattak a tiszta, délutáni napsütésben, csak hát szintén kicsit távol. Sebaj, egy fokozottan védett fajt ilyen körülmények között látni így is nagy öröm. :)
http://volgyisandor.extra.hu/node/3102
A cigányrécék hamar magamra hagytak, foglalkozhattam ismét a vöcskökkel. Akik még mindig ugyanabban a távolságban élték családi életüket. Az egyik szülő a hátán utaztatta a fiókákat, míg a másik hordta nekik a táplálékot,
http://volgyisandor.extra.hu/node/3105
vagy éppen a szomszédos vöcsköt kergette, aki óvatlanul túl közel bukkant fel a víz alól.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3103
Ilyenkor, ha a szomszéd már tolakodóan közel volt, a fiókákat hordozó szülő is felvette a fenyegető pózt, és utasaival megrakodva elindult felé.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3104
Ez legtöbbször elég is volt, és a határsértő már iszkolt is vissza a közös felségvizekre, ahol zavartalanul halászhatott. Nagyon érdekes a vöcskök revírtartása. Honnan tudják, hogy hol húzódik a vízen a határ, fogalmam sincs. Szóval ilyen pillanatokkal telt a délután, a vöcskök folyamatosan uralták az előttem lévő, kicsit távoli vízfelületet.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3106
A fiókák nagyon aranyosak voltak. De jó is lenne, ha a közelükbe tudnék jutni!
http://volgyisandor.extra.hu/node/3107
Amíg ezen morfondíroztam, jobbról csobogás hallatszik a kányafüves felől. A hangokból ítélve valakinek vitája támadt egy szárcsával. Aztán réce alakja jelenik  meg a növényzetben. Óvatosan arra fordulok, hogy mire kiér, egyből rá tudjak állni. A keresőben egy cigányréce jelenik meg. Hijj, de most jó a távolság is. Élesség, vízszint rendben, már csak egy szép mozdulat kellene. És.... Katt-katt-katt. Már szólt is a sorozat. Ez szép volt. :)
http://volgyisandor.extra.hu/node/3108
A réce fordul egyet, és visszavált a takarásba, maradnak ismét a vöcskök. Talán egy hangyányit közelebb vannak.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3109
Gyönyörűek a fények, zavartalan a naplemente, teljes a szélcsend, a víz sem hullámzik. Hát lehetne kívánni ennél többet?
http://volgyisandor.extra.hu/node/3110
Talán még egy kis közelséget. De úgy tűnik ez a mai napon nem fog megtörténni.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3111
A nap utolsó sugaraiban felbukkanó kis vöcsökkel fejeztem be az estét.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3112
Nem volt tovább miért maradnom, és emésztenem is kellett az újabb élménycsomagot. Azt hiszem kárpótolt a tó. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése