2016. január 1., péntek

Hollók tömege - Egy kis visszaemlékezés (2. rész)

Október vége...

Gyönyörű, csillagos, tiszta égbolt fogadott, amikor kiszálltam az autóból. Zavartalan napkelte ígérkezett, így siettem, hogy minden rendben legyen pirkadatra. Ám hamar rájöttem, hogy a derült ég ebben az évszakban már hideget is jelent. A lábam alatt ropogott a fű a saskunyhó felé vezető ösvényen, fagyott hajnalban. Az egy héttel ezelőtti sasos élmények nagyon felvillanyoztak,  ezért igyekeztem mindent gyorsan elrendezni, indulhatott a nap. A kunyhó sötétjében csak szép lassan bontakozott ki a táj. Először csak a fák égbolt előtti sziluettje látszott, majd egyre több részletet lehetett felfedezni a rétből is. A félhomályban egy fekete rigó ébredt fel először, majd az első holló is megérkezett még bőven napkelte előtt. A néma csendet mély korrogása törte ketté, amint átrepült a terület fölött. Ahogy teltek a percek, a rét szélén álló száraz fára egyre több madár ült fel, de csak várakoztak. Azután indult csak be a nagyüzem, miután az első szarkák leszálltak a zsigerre. Erre a többi madár is összeszedte a bátorságát, és egymás után huppantak le az etetőtérre. Csak az a két rétisas ücsörgött továbbra is a szélső fán, amik időközben megérkeztek. Jól van, csak nézelődjetek, van még időnk. Nem bántam, hogy a sasok kicsit lusták, volt fotótéma bőven. A placcon már ölyvek versenyeztek a hollókkal, hogy ki tudja a jobb falatokat a másik elől elhappolni. A felkelő nap halvány fényében szépen mutatott az egyikük, amint éppen a kialakult helyzetet méltatta.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2748
A dolmányos varjak is megérkeztek. A közelebbi beülőt többször használták, ennek kimondottan örültem.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2749
http://volgyisandor.extra.hu/node/2752
De a fő attrakciót a hollók nyújtották.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2750
Sokan voltak, több madárról is készült kép a beülőkön.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2751 http://volgyisandor.extra.hu/node/2754
http://volgyisandor.extra.hu/node/2755
Közben sajnos a sasok leléptek, így maradt a küzdelem a fényhiánnyal és a beszálló hollókkal.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2756
Ugyanis befelhősödött az ég, így a délelőtt nem azt a napos képet mutatta, mint amit a csillagos hajnal ígért. De az egymás után érkező hollóknak nem tudtam ellenállni, röpképeket próbáltam készíteni. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/2757
http://volgyisandor.extra.hu/node/2758
http://volgyisandor.extra.hu/node/2759
http://volgyisandor.extra.hu/node/2760
http://volgyisandor.extra.hu/node/2761
Inkább kevesebb, mint több sikerrel. A sasok ezen a napon elmaradtak. Vagyis napközben ugyan visszajöttek, és egy másfél órát ücsörögtek még a száraz fűzfán, de leszállni ezúttal nem akaródzott nekik. Szépen végignézték, ahogy a szarkák, varjak, hollók, ölyvek alkotta csapat eltakarítja az utolsó ehető falatot is. Hát ez van, nem volt értelme tovább maradni. Talán majd legközelebb.

3 megjegyzés:

  1. Ismét remek fotók készültek. Nagyon tetszenek a beülők a fűben. Gondolom, folytatódik a projekt és talán hamarosan havas képek is lesznek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne feledd, a sztori még csak októberben tart.
      Holnap folyt köv. :)

      Ha lesz hó, bármi megtörténhet.

      Törlés
    2. Persze tudom, csak gondoltam, most sem állt még le a projekt és ahogyan olvasom, már van némi hó is otthon.

      Törlés