2014. január 16., csütörtök

Költőláda takarítás

Korábban, néhány beszámoló erejéig bemutattam, hogy a gyöngybaglyokkal kapcsolatban milyen védelmi intézkedéseket teszünk, és hogy hogyan is zajlik a gyöngybaglyok élete a templomtornyokban. Igaz, hogy a legtöbb munka, ellenőrzés a költési időszakra esik, de ilyenkor, télen is van némi tennivaló a költőládákkal. Most van itt a karbantartás és a takarítás ideje. A gyöngybagoly nem épít fészket, tojásait az aljzaton kapart kis mélyedésbe rakja. Viszont mégis képződik előbb-utóbb valamilyen fészek, ez pedig java részt bagolyköpetből áll. A baglyok nem képesek megemészteni zsákmányuk csontjait, szőrét, így azt köpet formájában felöklendezik. A kifejlett madarak ezt mindig a ládán kívül, egy megszokott helyen teszik, ahol nyugodtan, békésen tudnak emészteni. Viszont a tojásokon kotló szülő és a ládában nevelkedő fiókák ezt a műveletet helyben kénytelenek elvégezni. Ennél fogva a ládában egyre több lesz a köpet, ami az évek alatt vastag réteget képez. Ebbe a szőr és csont egyvelegbe persze el nem fogyasztott zsákmányállatok, ki nem kelt tojások, vagy adott esetben elpusztult fiókák is beleépülnek. Szóval néhány év alatt egy rendszeresen lakott költőládában meglepően vastag réteg keletkezik az előbb felsoroltakból.
http://volgyisandor.extra.hu/node/821
Ilyenkor kell a ládát kitakarítani. Amikor ebben először volt részem, nagyon meglepődtem, mert egyáltalán nem látszik, hogy mennyi anyag képes így, összetömörödve felhalmozódni. Elképesztő mennyiség. :) Úgyhogy nincs mese, fel kell készülni rendesen. Most sem kellett csalódnom, egy 120 l-es zsák meg is telt. Öröm volt levinni a keskeny létrákon a toronyból. :) De a munkának meg lett az eredménye. A láda szépen kitakarítva, puha faforgáccsal feltöltve várja, hogy tavasszal újra lakói legyenek.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1375

3 megjegyzés:

  1. A köpetek elemzéséből pedig a környék kisemlősfaunájáról is képet lehet kapni, legalábbis a gyöngybagoly által preferált részéről :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van! :)
      Annak idején sok köpetet preparáltam. Tervezek egy bejegyzést majd belőle.

      Törlés
    2. Egyetemistaként én is vizsgáltam köpeteket. Kíváncsian várom a bejegyzésedet.

      Törlés