2013. április 18., csütörtök

Dolgos tavasz

A márciusi bolondos időjárás kicsit felborította a megszokott tavaszi menetrendet. Az ilyenkor szokásos teendők így április első felére összecsúsztak. Hirtelen sok lett a tennivaló. A sasok már javában fiókáikat nevelik, a fekete gólyák újra elfoglalták régi fészkeiket. Az ő zavartalan költésük biztosítása mindig az első feladatok között szerepel. 
A templomtornyok rejtett zugaiban is megindult valami. A gyöngybagoly költőládák ellenőrzése is időszerűvé vált. Az egyik ládát évek óta macskabagoly lakja. Nála már fiókák vannak.
A pelyhes apróságok körül rengeteg volt a zsákmányállat. Látszik a szülők szorgossága. A macskabagoly költőláda jó tükörképe a környék apró állatvilágának. Nagy pele, mogyorós pele, erdei egerek, vörösbegy, és rengeteg más énekesmadár toll volt most is terítéken.
Harmadik körben pedig eljött a cinegés odútelep ellenőrzésének ideje is. A 20 odúból 7-ben mutatkozik annak a jele, hogy benne költés várható. A többségben még csak fészekkezdemények voltak, egyben azonban már két tojás is lapult a fészekcsésze mélyén.
Egy odú pedig kisemlős fészkét rejtette. Az odúba betekintve egy mogyorós pele nézett vissza rám. Örülök neki is, hiszen védett fajról van szó. Másrészt ki tudna ellenállni az ilyen nagy fekete szemeknek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése