2012. augusztus 8., szerda

33

Még sötétben érkeztem a madáritatóhoz. A nagy meleg ellenére érezhető, hogy közeleg az ősz. Egy hónapja fél ötkor már világos volt, most meg alig látok át a fák között, rövidülnek a nappalok. Macskabagoly kiáltozása fogad. Mintha engem köszöntene. Az öreg tölgyes szélső fájáról szól kitartóan. Különleges nap lesz ez a mai. Mire befejezem a készülődést, és bevackolok a kunyhóba, már pirkad. A macskabagoly is elhallgat. Helyette halk "cik-cik" hangján szólal meg a már sokszor látott vörösbegy. Mindjárt az itató szélére is felröppen, de kevés még a fény. A fényképező csak 3 másodperces expozíciót engedne, így hát várnom kell még. Picit el is bóbiskoltam talán. Figyelmemet halk zörgés ébreszti fel. Vörös bunda villan a fák között, süldő róka lép ki a kis tisztásra, inni jön. Egyből felébredtem, viszont a róka is éber volt. Szagot foghatott, mert orrát hirtelen felvágta a levegőbe, és már fordult is vissza az erdőbe. Kár. A róka okozta izgalom lassan alábbhagyott, mire a madáritató szélére barna madárka huppan. Ismerős már. Fiatal vörösbegy. Legutóbb akkor láttam, amikor frissen kirepülve, élelmet koldulva, szülőjét kergette. Mostanra már önálló madár lett. Peckesen ugrálta körbe a vizet, és ügyesen kapkodott ki néhány vízbe fulladt rovart. Jól eltanulta az öregektől.
  
A vörösbegy többször visszajött, jól elszórakoztatott. Ezzel viszont nagyjából vége is volt az izgalmaknak. Egy barátposzáta, és néhány széncinege érkezett még. 
Sebaj, úgysem maradhattam tovább. Erre a reggelre ennyi jutott, nem is volt olyan különleges. Viszont az igazi meglepetés akkor ért, mikor hazaértem. Kis családom tortával várt, amint az ajtón beléptem. Hát mégis különleges nap ez! 33 éves lettem.

4 megjegyzés:

  1. Isten éltessen sokáig, hogy még sok ilyen szépséges fotóval örvendeztess minket :)))
    Szovel rövidülnek a nappalok... Te is észrevetted.

    VálaszTörlés
  2. Szia Sanyi!
    Boldog Szülinapot, még legalább 3x ennyit:-)
    Jók a fotók, Némedin nem szoktál madarászkodni?
    Üdv!

    VálaszTörlés