2010. február 20., szombat

Etetős számvetés / Feeder reckoning

Végéhez közeledik a madáretetés szezonja. A megérkezett enyhe idő és a tartós esők elviszik a havat, és lassan beköszönt a tavasz. Én is elővettem a jegyzeteimet, hogy lássam ezen a télen milyen fajok is látogatták az etetőt. Madarakban nem volt hiány. A felkínált eleségre sokan érkeztek. Az etetés alapját, mint minden télen, napraforgó képezte. A rigóféléknek alma, a harkályoknak háj is került az étlapra. Fotós szempontból is jó volt a tél. Több, eddig általam még nem fényképezett faj is lencsevégre került. Lássuk hát a listát. A zárójeles f betű azokat a fajokat jelzi, amelyekről fotó is készült. Sajnos akadt pár olyan madár, amelyek bár rendszeres vendégei voltak az etetőnek, fényképet mégsem sikerült róluk készíteni. Ilyen volt pl. az erdei pinty.
Tehát a lista:
1. Karvaly (f)
2. Nagy fakopáncs (f)
3. Közép fakopáncs (f)
4. Vörösbegy (f)
5. Fekete rigó (f)
6. Fenyőrigó
7. Barátcinege (f)
8. Kék cinege (f)
9. Széncinege (f)
10. Csuszka (f)
11. Szajkó (f)
12. Házi veréb
13. Mezei veréb (f)
14. Erdei pinty
15. Fenyőpinty (f)
16. Tengelic (f)
17. Zöldike (f)
18. Csíz (f)
19. Meggyvágó (f)
20. Citromsármány

A listára az utolsó pillanatban iratkozott fel a nagy fakopáncs. Az etetőn már nagyon gyér volt a forgalom. Az enyhe idő miatt szét széledtek a madarak. A szotyit is csak pár cinege hordta. Már azon járt az eszem, hogy kimászok a lesből, amikor a közelből hallottam a hangját. Pár pillanat múlva meg is érkezett a harkályoknak kirakott beszállófára. Nem is teketóriázott, egyből nekiesett a hájnak. A jelenet jó befejezése lett az idei etetős fotózásnak.

This year's bird feeding ended. Because for the mild weather the birds went away from the neighbourhood. Also on this winter was the food the sunflower seed, and I put out for the thrushes apple, for the woodpeckers lard.
The list of the observed bird species at the bird feeder:
1. Eurasian Sparrowhawk (ph)
2. Great Spotted Woodpecker (ph)
3. Middle Spotted Woodpecker (ph)
4. European Robin (ph)
5. Common Blackbird (ph)
6. Fieldfare
7. Marsh Tit (ph)
8. Blue Tit (ph)
9. Great Tit (ph)
10. Eurasian Nuthatch (ph)
11. Jay (ph)
12. House Sparrow
13. Tree Sparrow (ph)
14. Chaffinch
15. Brambling (ph)
16. Goldfinch (ph)
17. European Greenfinch (ph)
18. Eurasian Siskin (ph)
19. Hawfinch (ph)
20. Yellowhammer
(The (ph) marks the photographed species.)

On the last day he managed to take a photo of the Great Spotted Woodpecker. Arrived unexpectedly, then eagerly ate from the lard. This scene was a beautiful finale of the bird feeding.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése