2017. március 26., vasárnap

Felfokozott indulatok

Szép napsütés ígérkezett délutánra, így nem is volt kérdés, hogy hol töltjük el azt a pár órát. Irány a vízpart. A jónak ígérkező fotózás számomra végül nem sokat hozott. Jó mozgás volt ugyan, de a madarak engem elkerültek. A revírjét ellenőrző búbos vöcsök forgolódott csak a szép naplementében.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3586
Jellegzetes torokhangján trombitálva ellenőrizte, hogy nincs e közelben vetélytárs.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3587
Na de semmi baj, a másnap hajnal ismét a vízen talált. Az időjósok zavartalan napkeltét ígértek, én meg már nagyon ki voltam éhezve egy szép színjátékra. Jöjjön egy jó kis ellenfényes fotózás. Igazi tavaszi zsongás töltötte be a tavat. Az elmúlt egy hétben felébredtek a békák is, így az alaphangulatot az ő kórusuk adta meg. Persze a sok madárhang is nagyon izgalmas volt. Főleg a szinte folyamatosan trillázó kis vöcsköké. Innen is - onnan is szóltak, és szerencsémre közben engem is megtiszteltek.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3588
Úgy tűnik őket zavarja legkevésbé a les jelenléte. Most is akadt egy, amelyik kíváncsian figyelte a rámeredő nagy szemet.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3589
Persze nem sokáig, csak addig, amíg fel nem csendült a közelből egy újabb trilla. A közelemben lévő vöcsökhöz a tutaj mögül a párja is társult, majd közösen megindultak a hang irányába, hangos fuvolázások közepette. Viszont úgy látszik a szomszédok is komolyan gondolták a dolgot, mert a szemben lévő gyékénysávból előtűnt egy újabb páros. Innen aztán nagyon felgyorsultak az események. A két páros egy-egy tagja egymásnak ugrott. Rátapadtam a fényképezőre, és eszeveszettül exponáltam, ugyanis olyan jelenet zajlott le előttem, amit eddig még soha nem láttam. A két viaskodó kis vöcsök egymásnak feszült, amiből én leginkább csak a víz fröcsögését láttam. Revírharc volt a javából.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3590
Amilyen villámgyorsak ezek a madarak, olyan gyorsan le is zajlott az esemény. Tisztázódtak a határvonalak, és az egyik pár jobbra, a másik balra távozott,
http://volgyisandor.extra.hu/node/3592
és gyors alábukásokkal eltűntek a szemem elől.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3593
Hű, micsoda izgalmak. A pörgős jelenet után volt egy kis idő lenyugodni. A közben felkelt nap ellenfényében járőröző búbos vöcsökkel relaxálhattam,
http://volgyisandor.extra.hu/node/3591
és a kicsit távolabb bukdácsoló szárcsákat figyeltem. Velük próbálkoztam, amikor jobbról hangos csobogással egy rohanó szárcsa robogott be a látómezőbe. Annyi időm volt csak, hogy ráálltam az optikával, és szinte azonnal elkezdődött a haddelhadd. Arra kellett csak figyelnem, hogy az események a képkereten belül maradjanak, a többit a szárcsák intézték.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3595
Olyan viaskodást csaptak, hogy csuda. Rúgták, verték egymást,
http://volgyisandor.extra.hu/node/3594
úgy pörögtek, mintha egy jól megkomponált keringőt táncoltak volna.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3596
Persze jól tudtam, hogy ez messze nem egy táncmulatság. Hormonoktól túlfűtött hímek kakaskodása ez, amibe a nagy fröcsögés láttán további madarak is csatlakoztak. A végén már négyen csépelték egymást, és szórták szét közben a szikraként csillogó vízcseppeket.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3597
Miután a felfokozott indulatok alábbhagytak, mintha misem történt volna, mindenki ment a dolgára,
http://volgyisandor.extra.hu/node/3598
és békés, színes bukdácsolással ért véget a reggel.
http://volgyisandor.extra.hu/node/3599

4 megjegyzés:

  1. Nagyszerű sorozat ismét. Gyönyörű fénygömböket adott a reggel. Gratulálok Sanyi!

    VálaszTörlés
  2. Hiába Sanyi, az ember egyszer szembefordul a Nappal, többé nem akar hátat fordítani neki. :)

    VálaszTörlés