2015. augusztus 15., szombat

Csillaghullás és az üstökös

A családdal hullócsillag nézőbe mentünk. Kalandos volt a sötét erdei tisztáson. Jó kis családi program, mindenkinek csak ajánlani tudom. :) Nem vagyok nagy csillagfotós, az egy külön műfaj. Szeretnék majd a jövőben jobban elmélyedni a témában, addig meg próbálkozom, ha lehet. Szép este volt, tele vidámsággal, hangos tücsökzenével, és a fák fölött kirajzolódó Göncölszekérrel.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2549
Bár a csillaghullás csúcsát lekéstük, így is nagyon sok, szép égi felvillanást láttunk, aminek nyomán persze számtalan ki nem mondott kívánság is útra kelt. :) Egyet sikerült nekem is megörökítenem,
http://volgyisandor.extra.hu/node/2550
mialatt a csillagok szép ívet jártak be az égbolton. Tudom, hogy csillagfotós szemmel van hibája a képnek, de a családi közös fotózás emléke mégis kedvessé teszi nekem ezt a 69 képből álló, mintegy 45 percnyi elmozdulást bemutató fotót.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2551
A csillagleső este elhúzódott, és hát másnap hajnalra tutajos fotózást terveztem. A három óra alvás után megcsörrenő ébresztőóra most nem esett jól. Talán idén az első olyan hajnali kelés volt, amikor nagyon erős volt a késztetés, hogy tovább aludjak. Régebben volt rá példa, hogy az alvás győzött, de olyankor mindig meg is bántam, hogy nem voltam kellően határozott. Ha az ember egyszer eltervezi, akkor menni kell, csak a felkelés nehéz, utána már megy minden magától. :) A tó partján készülődve azokat a csillagképeket kerestem, amiket pár órája magukra hagytunk, meg is találtam őket, csak az égbolt másik oldalán. "Hát mégis mozog a Föld." A kunyhó sötétjében még az esti, kellemes élményeken jár az eszem, talán még el is aludtam, nem tudom. Nem voltam túl friss, az biztos. Bambulásomból egy madár röpte ránt ki. Mint a felvillanó hullócsillag fénye, úgy hasított belém a felismerés, egy üstökös! Na nem a Halley, vagy ilyesmi, egy üstökösgém szállt be a nádszegélybe, nem is olyan messze a tutajtól. Nahát, hogy mik vannak! Pár perc várakozás, és feszült figyelem után ki is szúrtam őkelmét.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2552
Nagyon lassan lépdelt a növényzet takarásában, de látszott, hogy a tutaj előtti nyílt rész felé tart. Hamarosan meg is érkezett. Hmm, nem semmi. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/2553
A gém nézelődik, és egy-egy kishalat is kikap a vízből. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/2554
http://volgyisandor.extra.hu/node/2555
http://volgyisandor.extra.hu/node/2556
Majd kilépdel a látómezőből, besétál a tutaj mellé. Nem látom, hallani sem hallok semmit. Talán továbbsétált a nádszegélyben. De mivel a nyílt vízen nem történik semmi, így arra a sarokra koncentrálok, ahol a madár eltűnt. Jó fél óra is eltelik, mikor a tutajhoz nagyon közel halk csobbanások hallatszanak. Kisvártatva pedig meglátok egy csőrt. Még szerencse, hogy az objektív helyzetén nem változtattam, most bajban lennék. Az üstökösgém alig három méterre áll a tutaj előtt. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/2557
Varázslatos a pillanat. Újabb hihetetlen közelségben egy olyan madárral, amit meglátni is öröm. A gém komótosan távolodik, a zoomot óvatosan visszahúzom egy teljes alakos képért. Aki érti, annak írom, 170 mm-ig kellett tekerni a 120-400-ast, hogy a madár beleférjen. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/2558
Ügyesen mozog, alatta már mély a víz, de a sűrű hínártömeget jól kihasználva, biztosan lépdel. Halászik. Nyújtott nyakkal figyeli a víz színéhez közeledő halakat.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2559
Ám mielőtt sikeres lehetett volna, egy alacsonyan átrepülő rétihéja beugrasztja a nádasba. Nem örültem neki, de a gém szerencsére csak megbújt. Amint elült a riadalom, újra elindult a nyíltabb rész felé.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2560
Öröm figyelni a halászatát, ilyet sem látni mindennap.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2561
http://volgyisandor.extra.hu/node/2562
http://volgyisandor.extra.hu/node/2563
Lassan ismét a jó helyre ér legújabb kedvencem.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2564
http://volgyisandor.extra.hu/node/2565
http://volgyisandor.extra.hu/node/2566
Pár perc után pedig megint ott áll előttem teljes valójában az üstökösgém. Ezek szép pillanatok voltak. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/2567
http://volgyisandor.extra.hu/node/2568
A csodának megint a rétihéja vetett véget. Megint elriasztotta az üstököst, ám most végleg.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2569
Annyira nem haragudtam rá, hiszen majdnem tele volt a memóriakártya üstökösgém fotókkal. A rétihéjától egyedül a nyílt vízen halászgató kis kócsag nem riadt el, észre sem vettem, amikor megérkezett. Vele ért véget ez a csillagokkal kezdődő, üstökössel végződő kaland.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2570
Mindenkinek hasonló jókat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése