2015. július 7., kedd

Újabb dupla

Hajnal van. Az éppen derengő vízen feltűnik valami. Az előbb, a növényzet között még nem volt ott az a gombóc. Hogyan került oda? És mi az egyáltalán? Ahogy egyre tovább figyelem, mintha megmozdulna, és mintha csőre is lenne. Aha! Akkor ez egy madár.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2430
Na de miféle? Hamarosan arra is fény derül. De a szó legszorosabb értelmében. Ahogy egyre jobban világosodik, egyre több részletet látni, és a gombóc is mozgásba lendült. Cankó, már jól látszik. Elcsipeget a növényzet között, egészen napkeltéig.  Mire a napfény a vízet éri, addig szerencsésen a közelbe ér.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2431
Egy réti cankó. Hát igen, nyár közepe van, a partimadaraknál ilyenkor kezdődik meg a vonulási időszak. Remélhetőleg az elkövetkező időszakban még többen lesznek. A réti cankó föl-alá lépdel a vízben, átröppen a túloldalra, visszajön. Szépen mutatja magát a felkelő nap fényében.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2432
A cankó aztán a közeledő szárcsák zajára odébbáll. A növényzet között közeledik két öreg madár, de nem egyedül. Négy apró fióka követi őket. Nahát, minden bizonnyal egy pótköltés. 
http://volgyisandor.extra.hu/node/2433
A szárcsák eltávolodnak, kár, nem bántam volna egy közelebbi fotót is az apróságokról. A nap is zavaróan erős lett, mára ennyi volt. Vagyis reggelre. A múltkori duplázós nap olyan jól sikerült, hogy erre a napra is beterveztem egy esti itatózást. Szóval délután ötkor már a leskunyhóban ülök. A víz melletti forgalom nagyjából ugyanaz, mint pár nappal ezelőtt. Nem unatkozom, de próbálok csak a szebb pillanatokra, helyzetekre szorítkozni. Például az itató mellett várakozó tengelicekre. Legtöbbször azzal kezdik, hogy leszállnak a szomszédos bokorra, ahol kicsit szemlélődnek,
http://volgyisandor.extra.hu/node/2434
majd csak utána röppennek a víz mellé.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2436
Vagy nagyon szép volt például az a hím zöldike, ami egészen közel a leshez ült le a medence szélére.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2437
De amit igazán vártam, az a sordély megjelenése.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2435
Olyan szerencsés délután volt, hogy négy példány is beszállt, amíg ott voltam.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2438
Született portré, habitus és fürdős fotó egyaránt.
http://volgyisandor.extra.hu/node/2439

4 megjegyzés:

  1. Kedves Völgyi Sándor!
    Nemcsak gyönyörködni, hanem hazánk természetrajzát tanulni is jövök az Ön honlapjára. Városi aszfalton nőttem fel és ott is élek, így csak álmélkodom egy-egy kép láttán. A sordélyt eddig nem is ismertem, még csak nem is hallottam róla. Köszönöm a csodálatos képeket!
    Csizmarik Ágota

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágota!
      Köszönöm szépen a véleményét! És azt is, hogy megosztotta velem. Ebből tudom, hogy van értelme naplót vezetni. :)

      Törlés
  2. Mindenképpen van értelme a naplót vezetni! Hiszen én is rendszeres olvasója vagyok. :)

    VálaszTörlés