2014. június 24., kedd

A madáritató lakója

Az elmúlt évek alatt bebizonyosodott, hogy a madáritató előnyeit nem csak a madarak élvezik. Szúnyog és szitakötő lárvák fejlődnek a vízben. Molnárpoloskák vadásznak a víz felszínén, és hátonúszó poloskák a víz alatt. Leveli békák használják szaporodóhelyként. Fali és zöld gyíkok lakják a környékét. Szóval sajátos kis életközösség az, ami kialakult a medence körül. A legutóbbi fotózás alkalmával egy újabb élőlény jelenlétéről szereztem bizonyságot. A délutáni les a szokásos módon indult. Széncinegék serege járt a vízhez folyamatosan.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1586
Megérkeztek a menetrendszerű vadgerlék is,
http://volgyisandor.extra.hu/node/1588
sőt egy a madáritatón eddig nem fotózott faj is megjelent. Az itató szélén, egészen közel a kunyhóhoz hirtelen megjelent egy madár. Nagyon közel volt, csak portréra nyílt lehetőség. Egy házi rozsdafarkú volt.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1587
Elég szokatlan a megjelenése ezen az élőhelyen, hiszen nem egy erdőlakó fajról van szó. De a kirepült fiatal madarak, kóborlásuk során szinte bárhol felbukkanhatnak. A csőrtövének sárga színe egyből elárulja, hogy ez is egy fiatal példány volt. Nem szállt a víz mellé, inkább csak a víz körül repkedő rovarok vonzották. Sajnos a szép beszálló ágaimat nem használta, inkább a sűrű bokrokból kiálló ágakon ücsörgött, és onnan vadászgatott.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1589
Szóval ilyen dolgok történtek, amikor különös jelenségre lettem figyelmes. Az itató végén kialakított fürdőhely mohával borított. Ide szállnak a madarak, ha a víz közelébe akarnak kerülni. Egyszer csak a mohás rész egyik oldala kiemelkedett a vízből, majd visszasüllyedt. Mi van? Hiszen alatta kövek vannak. Pár perc múlva a dolog megismétlődött. A moha centimétereket emelkedett, majd ismét visszasüllyedt. Az éppen fürdőző cinegék sem tudták mire vélni a dolgot, nagyokat rebbentek, amikor megmozdult alattuk a "talaj". A következő egy órában többször ismétlődött a jelenség. Én meg csak találgattam, hogy vajon mi lehet a moha és a kövek alatt. Már este felé járt az idő, lassan indulni is akartam, gondoltam most jól megnézem, hogy mi lakik a moha alatt, amikor hirtelen az itató sarkában, a víz alól felbukkant egy fej.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1590
Na megvan a tettes! Erdei sikló. Úgy látszik a nappali meleget a vízben hűsölve vészelte át. Pár percig csak a fejét mutatta, nézelődött, majd lassan előbújt.
http://volgyisandor.extra.hu/node/1591
Gondolom esti vadászatra indult, mert kimászott a vízből, és lehuppanva a földre, eltűnt a bokrok alatt. A jelenetről egy rövid videó is készült.
A leskunyhóban már találkoztam erdei siklóval, de a vízben, ily módon elbújva, még nem láttam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése