2013. május 3., péntek

Odútelep

Két hét is eltelt a legutóbbi odúellenőrzés óta, itt volt az ideje, hogy körülnézzek, hogyan haladnak a költések. Tulajdonképpen a vártnak megfelelően. Az első vizit alkalmával még befejezetlen fészkekben mostanra már számos tojás lapult. Illetve a korábban mogyorós pelét rejtő odúban is cinege tojásokat találtam.
Egy odúban pedig a kotló madarat is sikerült meglepni. Az óvatos odúnyitást sokszor eltűrik a tojásokat melengető szülők. A lassú mozdulatok nem zavarják le a fészekről.
A kerti albérlőnknél is haladnak a dolgok. Immár tanúi lehettünk, hogy a barátcinegék hogyan is kezdik meg életüket. Az odúban már frissen kikelt fiókákat is láthattunk.
Persze nem csak a cinegés odúkat ellenőriztem. Sorra kerültek a búbos banka számára kihelyezett odúk is. Ezeket a faj igényei szerint, nyílt, gyepes területre raktam. Az igaz, hogy van pár más madárfaj, amik konkurensei lehetnek a bankának, de arra mégsem számítottam, hogy az egyik nagy odút is széncinege foglalja el. A cinege méretéhez képest hatalmas odút szépen belakta a pár, és immár 10 tojáson kotlott a tojó. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése