2012. október 9., kedd

Márpedig ilyen madár nincs is

Kedvenc fenyvesembe vezetett az utam, még szeptember közepén, hogy az odútelepen még elmaradt tisztítást elvégezzem. A költési szezon után az odúkból a fészekanyagot illik eltávolítani, hogy ne adjunk lehetőséget az élősködőknek, parazitáknak az áttelelésre. Nem volt nagy munka, és legalább kicsit madarásztam is. A vastag mohával borított talajon hangtalan a járás, szinte minden apró neszt meghallani. Meg-megállva, lassan haladva figyelgettem a fenyőkön mozgó madarakat. Egy helyen, a fák teteje felől furcsa zaj hallatszott. Apró recsegések, roppanások, lehulló tobozpikkelyek alig hallható neszezése. Nem sokat kellett keresgélni a hang forrását. Az egyik fenyő csúcsán, a csüngő tobozokon 3 madár lógott, és a tobozokat bontogatták. Mielőtt megpillantottam őket, már tudtam kikhez van szerencsém. A magashegységek fenyveseinek madarai, a keresztcsőrűek táplálkoztak felettem. Sok évnyi madarászás alatt csak néhány esetben találkoztam velük, de ilyen közelről, pár méterről, még soha nem tudtam megfigyelni őket. Nagy élmény volt! A kíváncsiság persze pár nap múlva ismét a helyszínre vitt, és csodák-csodája, 15 keresztcsőrűt számoltam. A feladat adott volt, le kell fotózni ezt a hihetetlen csőrszerkezettel ellátott madarat. Na igen, de hogyan?! A keresztcsőrűek fent táplálkoznak a fák csúcsán, én meg nem tudok repülni. Valamit tenni kell! A megoldás a madár életmódjából fakad. A keresztcsőrű szinte kizárólag fenyőmaggal táplálkozik. A fenyőmag meg sok vizet kíván, ezért ezek a madarak sokat, napjában többször isznak. Ezt a tényt próbáltam kihasználni, és másnap már állt egy mobil madáritató az erdőben. Igaz, hogy az időjárás esősre fordult, de lesz ami lesz, egy próbát megér.
Egy hét szoktatási idő után, nagy várakozással telve tettem próbát. És nem hiába. A jutalom keresztcsőrű fotó lett. A határozó könyvek oldalain már megcsodált, egészen elképesztő csőrszerkezetet most teljes valójában láthattam, megbizonyosodva arról, hogy márpedig ilyen madár mégis van!

8 megjegyzés:

 1. Tök jó lett, szépen berendezted a helyszínt. A fenyőágra nem szállt rá?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Gábor!
   Egy tojó beszállt oda, de azt sajnos elszúrtam. Legalább van még min dolgozni. :)

   Törlés
 2. Szia Sanyi! Gratulálok, nagyon ügyes vagy! Szép fotó!

  VálaszTörlés
 3. Szia Sanyi!
  Úgy tűnik az idén jó keresztcsőrűs év van, mert a Soproni-hegységben is a szokottnál több madár mozog. A megfelelő helyeken 40-50 példányt is lehet látni egy csapatban és sok közöttük a fiatal is. Gondolom ezek aztán - jó keresztcsőrű szokás szerint - kóborolnak össze-vissza és szerencsédre/szerencsénkre a kedvenc fenyvesedet is megtalálták. Kívánom, hogy maradjanak legalább tavaszig és ha tetszik nekik a hely, talán még költésbe is fognak. Ami jó volt a búbos cinegének, talán a keresztorrúaknak is megfelel :)
  Gratulálok a csodaszép fotóhoz!
  Üdv, Jani

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Jani!

   Köszönöm szépen! Igen, én is valami ilyesmire gondoltam. Remélem sokáig kitartanak, mert szeretnék még pár fotót róluk. :) Van hely a búbosok mellett, és hát a keresztcsőrű sem költött eddig a Mecsekben. :)

   Törlés
 4. Nemrég találtam a blogot. Remek képek gyönyörű madarakról és azt kell mondjam, a szöveg sem utolsó, informatív, olvasmányos s kifejezi az elhivatott madárfotós szenvedélyét és szeretetét :D Élmény itt lenni, komolyan.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves shiNIN!

   Igazán jól esnek a soraid, köszönöm! Innen látom, hogy van értelme annak, amit csinálok! :) Gyere vissza máskor is!

   Törlés