2011. május 18., szerda

Odútelep / Nesting box settlement

Harmadik ellenőrzésre érkeztem kis odútelepemhez. Az előző alkalommal a 11-es számú odúban talált tojásoknak már régen ki kellett kelniük. Így is volt. Az odúban 10 teljesen kitollasodott széncinege fióka lapult, egymás hegyén-hátán. Időben érkeztem, napok kérdése, és elhagyják szűkössé vált lakásukat.

Miután az odút gondosan visszaraktam a helyére, a közelben egy bokor takarásában leheveredtem a földre, gondoltam kicsit figyelgetem a táplálékot hordó szülőket. Kényelmesen el is helyezkedtem a puha mohaszőnyegen, amikor ismerős hang ütötte meg a fülemet. Jól ismert finom, bugyborékoló hang! Azonnal felismertem, búbos cinege. Fel is ugrottam rögtön, és a hang irányába indultam. Meg is találtam a fenyőkön keresgélő kis madárkát. Hát mégis itt van! Az etetős szezon után egyáltalán nem láttam a búbos cinegéket, így azt hittem, hogy a tél végeztével el is hagyták az erdőt. Próbáltam a nyomában maradni, mert egy hernyóval a csőrében, pár fával arrébb repült. Akkor ért a nagyobb meglepetés. Hirtelen kis csapat búbos cinege vett körül. Az imént látott példány, és még 4 másik! De ezek kicsit mások voltak. Kisebb "búb" volt a fejükön, és a jellegzetes arcmintázatuk is fakóbb volt. Frissen kirepült, fiatal madarak! Ez csak egyet jelenthet. Sikeres búbos cinege költés volt az erdőben! Hát mégis sikerült. A kitartó téli etetés, és talán a kihelyezett fészekodúk késztetése, maradásra bírta a búbos cinegéket, és leköltöttek. Nagy dolog ez számunkra, mert eddig nem volt bizonyított költése Baranya megyében. Új fajjal gyarapodott a Mecsek madárvilága.

The third cheque was on the nesting box settlement. The eggs in the 11 nesting box already hatch. 10 great tit nestlings skulked in the nest. They grew fully already, barely fit in the narrow nesting box. After I put back the nesting box onto his place, I heard a familiar sound. Crested Tit! Yet they are here. The real surprise came after this only. I saw four crested tits yet! There were young birds. This means that the crested tit breeding was success in the forest. Well, it worked! The number of the breading birds in Mecsek mountain increased with a new race, with the crested tit!

2 megjegyzés:

  1. Sanyibá! Szinte átérzem örömödet... sokszor tapasztalok hasonló érzést... erre szoktam azt mondani, hogy egy jó kép csak hab a tortán, de ezekért az élményekért érdemes ezt csinálni. Ez az amit a pénzen vett természetfotósok nem fognak megtapasztalni. Hajrá!

    VálaszTörlés
  2. Szia Péter!
    :) Tényleg örülök! És így van, ahogy mondod! Pontosan ezért szeretem az írásaidat, történeteidet, mert nem csak a fotózásról szól. Hanem ott van mellette a tenni akarás, a természet szeretete. Szerintem nagyon fontos, hogy egy természetfotós a természetvédelemben is jeleskedjen, és ne váljon kezelendő problémává.
    Úgyhogy köszönöm a biztatást, és örülök, hogy hasonlóképpen gondolkodsz!
    Üdv
    Sanyi

    VálaszTörlés