2010. március 31., szerda

A hónap képe / The picture of the month

A március a virágoké és a békáké volt. A hónap képének azért választottam a barna varangyot bemutató fotót, mert az első olyan próbálkozásom volt, hogy bementem a békák után a vízbe. A víz az ő lételemük, és én úgy akartam képet készíteni róluk, hogy kicsit közöttük lehessek. Mivel még nincs strand szezon, ezért fürdő ruha helyett mellcsizmát rántottam, és belemásztam az egyébként nem olyan mély, de annál hidegebb vízbe. Próbáltam úgy elhelyezkedni, hogy egy szemmagasságba kerüljünk. Szerencsére a párzási időszakban a varangyok nem valami félősek, így még válogathattam is a fotóalanyok között. Az egyik hím, aki nem talált épp szabadon úszkáló nőstényt, engem vett célba. Határozott ugrásokkal, szerelemittasan közeledett felém. Gondolom elhatározta, hogy megszerzi magának ezt a hatalmas nőstényt. Úgy kellett félretessékelnem, mert nagy igyekezetében a fényképezőt is összefröcskölte. Láthatóan nem értette a dolgot, mert végig szemmel tartott.

A kép Pentax ist Ds vázzal, Sigma 70-300 optikával, f5,6, 1/350, ISO 200, rekesz előválasztás, manuál fókusz beállításokkal, állvány segítségével készült.
Szerencsére sikerült megúsznom, hogy a víz túlcsorduljon a gumiperemen, így a végén szárazon kerültem ki a vizes kalandból.

In march was the picture of the month the "Face to face". I tried first from the water to take a photo of a frog. Who was an especially brave frog tried to jump onto me. While I was there, kept his eyes on me.

2010. március 29., hétfő

Békák között / Between frogs

A békamentéskor elképzeltem milyen lehet a békákat a víz felől, nem pedig a partról fényképezni. Nem is húztam az időt. Mellcsizmát húztam, és befeküdtem közéjük. Hát nem mondom, elég hideg volt a víz. Ez lett a merülés eredménye:

I tried to photograph the frogs from the water. It was exciting.

2010. március 28., vasárnap

Békamentés / Frog rescue

Az évnek ebben a szakában nagy esemény zajlik a békák világában. Téli nyugalmukból felébredve első tennivalójuk, hogy az ősi parancsnak engedelmeskedve megalapozzák a jövő nemzedékét. A leglátványosabb talán a barna varangyok vonulása, amikor az erdőből szinte egyszerre indul el a több ezer béka a közeli vízállások felé. A legjobb esetben ezt minden különösebb gond nélkül el is érik. A probléma akkor van, amikor a vonulási útvonalat közút keresztezi. Ilyenkor számtalan varangy esik áldozatul a száguldó autók kerekei alatt. Békaszerető emberek kitalálták, hogy hálók segítségével az út előtt megállítják a kétéltű sereget, és kézi erővel átsegítik őket a kritikus szakaszon. Mint ahogy az országban máshol, így Baranyában is több helyen mentik a békákat a lelkes önkéntesek.
A hétvégén felkerekedtünk, hogy pár béka erejéig mi is kivegyük a részünket ebből a munkából.
A vonulás nagyobbrészt éjszaka zajlik, de néhány sietős versenyzőt nappal is fülön lehet csípni. Találtunk is néhány "emeletes békát", amik nagy iramban merültek a vízbe, amint kijutottak a biztonságos vödörből.

The rescue of the frogs is important natural conservation work in spring. When they go towards the reproduction places, they cross dangerous highways. In this case, to help them with a safe crossing.

2010. március 27., szombat

Az utolsó szál / The last thread

A későn érkező meleg azt eredményezte, hogy az ilyentájt nyíló virágok robbanásszerűen beindultak, és villámgyorsan lezajlik a máskor kicsit elhúzódó virágzásuk. A hét elején jött a hír, hogy kinyílott a kakasmandikó. Más dolgom lévén, nem rohantam azonnal a szép kis virágokhoz, de a hét vége felé az egyik délután alkalmasnak tűnt egy gyors látogatásra. A lemenő nap fényeit még ki tudom használni. Izgatottan nyomtam a gázt, mert Gábor barátom szerint soha nem látott mennyiségben nyílnak a mandikók. A lelkesedés aztán alább hagyott, mikor az úton Miki hajtott velem szembe. Gyors telefonos diskurzus után, amit persze szigorúan az autós kihangosítón keresztül tettünk :), megtudtam, hogy a virágok elnyíltak. Nem lehet, mondom, hiszen egy-két napja még tetőfokán volt a virágzás. Hát lehet. Az egész populációból egy, azaz EGY szál virágzott még, amit Miki után én is körbefényképeztem. :)

Because of the late arriving warmth bloom the vernal flowers quickly. The little dogtooth violet population bloomed under a week. I was able to take a photo of the last flower.

2010. március 20., szombat

Hóvirágok erdeje / The forest of snowdrops

Az erdő sarkán leparkolok az autóval. Kiszállva a kellemes tavaszi napsütésben jól esik nyújtózni. A szélső fán citromsármány énekel, kicsit beljebb zöldike "zsíroz". Az ösvény melletti hóvirág csokor eszembe juttatja a tavalyi élményt, ami miatt most fényképezővel felfegyverkezve érkeztem. Megyek is befelé az erdőbe. A fiatalost elhagyva az öreg fák alatt a tavalyi csodálatos látvány fogad. Gyönyörű virágszőnyeg borítja a talajt. Milliónyi apró fehér virágfejecske bólogat az enyhe szélben. Hóvirágok tengere terül el a lábam előtt. A látvány nem mindennapi. Próbálom a megfelelő helyet megtalálni, hogy valamit vissza tudjak adni a fényképen. Némi próbálkozás után fogást találok a virágrengetegen.

És készül egy-két közeli kép is.

Egy évre szóló látványt kell elraktározni. Mire újra nyílni fognak ezek a szép virágok. Odúja előtt éneklő seregély, és az erdő mélyén már fiókáit nevelő holló pár búcsúztat . Szép volt.

I was in a beautiful forest in the beautiful spring time. Millions of snowdrops flourished under the trees. The sea of flowers was a fantastic sight.

2010. március 10., szerda

Fajlista / List of species

Új opcióval bővült a honlap. A jövőben lehetőség lesz arra, hogy a képeket fajok szerint keresse az érdeklődő. A fajlista a galéria oldalról, illetve a blog oldalsávjából is elérhető. Rendszertani sorrendben sorakoznak fel a bemutatott képek, így könnyítve meg az egyes fotók keresését.

New opportunity has become available on the website. The photographs hence in grouping according to species can be found in the list of species.

2010. március 2., kedd

A hónap képe / The picture of the month

A februárban készült képek közül a választásom az egerészölyvet bemutató fotóra esett. Nagyon sok munkát fektettem az ölyvek fotózásába, úgyhogy inkább ennek szól ez a választás. A fotózás körülményeit korábban már elmeséltem, ezt itt nem ismétlem meg. Beszéljen helyettem a kép.


A fotó Pentax ist Ds vázzal, Sigma 70-300 optikával, f6/7, 1/350, ISO 200, rekesz előválasztás, manuál fókusz beállításokkal állványról készült.

The picture of the month of February shows a buzzard.